rosół z grzywaczy

Rosół z grzywaczy – Romana Wróbla

 

rosół z grzywaczy
rosół z grzywaczy

ROSÓŁ Z GRZYWACZY

Składniki rosół:
– 2-3 grzywacze
– 1 marchew
– 1 pietruszka, natka pietruszki
– 1 cebula
– ziele angielskie,
– pieprz ziarnisty
– liść laurowy
– jałowiec ziarna
– kardamon w ziarnach
– smalec kaczy
– nalewka z pigwy wytrawna (lub ocet winny)
– sól

Składniki pulpety:
– piersi bez skóry z 2-3 grzywaczy
– sół, pieprz
– małe jajo
– bułka tarta
– smalec kaczy/gęsi do smażenia

Przygotowanie:
Z 2-3 tuszek gołębia odejmij piersi ale pozostaw skórę z tuszką.
Włóż tuszki do zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu.
Po odszumieniu rosołu dodaj marchew, korzeń pietruszki, kilkanaście ziaren czarnego pieprzu, po 3 ziarna jałowca i kardamonu, 2 liście laurowe.
Gotuj przez 5 godzin nie doprowadzając do „bulgotania” (zupa mruga podczas gotowania).
Następnie dodaj łyżeczkę soli, łyżeczkę suszonego lubczyku, opaloną na suchej patelni cebulę w krążkach, łyżeczkę kaczego smalcu i kieliszek nalewki z pigwy. Gotuj jeszcze godzinę.

Wykrojone piersi z gołębi zmiel w maszynce na drobnym sicie i zrób drobne pulpety wedle typowego przepisu z dodatkiem jaja, soli, pieprzu, ewentualnie przyprawy do mięsa. Usmaż na bardzo rozgrzanym gęsim smalcu, szurając patelnią aby pulpeciki turlały się i smażyły równomiernie.

Rosół najlepiej smakuje z domowym makaronem i pulpecikiem, można z samymi pulpecikami

Darz Bór
Autor przepisów: Roman Wróbel