MIĘSO ZE SŁOIKA – Andrzeja Jastrzębskiego

MIĘSO ZE SŁOIKA Andrzeja Jastrzębskiego

Dowolne mięso oddzielić od kości (wytrybować) pokroić na plastry grubości ok.2 cm. (mogą być też żeberka),
posolić, popieprzyć, ew.można użyć przyprawy do mięs Knorra,
pozostawić na ok.2 godz.

Obsmażyć krótko na ostrym ogniu(najlepiej na tłuszczu: pół na pół smalec z dzika + masło klarowane) poukładać w słoikach.

 

Ale – dużo  wcześniej
– kości po trybowaniu zalać wrzątkiem i gotować (b.wolno), nawet  8-12 godz, aż mięso będzie podchodzić od kości, mięso obrać (można je użyć do pasztetu, gołąbków itp lub zamrozić).
I teraz – dopiero co obsmażone mięso zalać gorącym wywarem z kości, uprzednio dodając po kilka ziaren pieprzu + ziele angielskie + 1 listek laurowy na słoik

Pasteryzować 2 godz. od zagotowania.
Po 24 godz.pasteryzację powtórzyć j.w.

Takie mięso można przechowywać przez wiele m-cy,
do użycia natychmiast (na zimno,na ciepło itp.)