GRZYBKI – Andrzeja Jastrzębskiego
Oczyszczone grzyby gotować 10 min.w wodzie z solą
(ilość soli taka jak do gotowania ziemniaków),
odcedzić,
zalać zalewą:
1 szkl octu winnego, 4 szkl.wody, 2 czubate łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli
Do każdego słoika włożyć (w trakcie napełniania)
solidny plastercebuli,
2-3 listki laurowe,
ziele angielskie,
pieprz(wg upodobania),
można dodać też 1 gożdzik.
UWAGA!
Ja zalewam wszystkie grzyby „hurtowo” zalewą (bez przypraw) w dużym naczyniu, zostawiam na noc (grzyby potrafią zmienić smak,nawet w zależności od miejsca gdzie zostały znalezione),
następnego dnia smakuję i wtedy jest jeszcze czas na ew. korektę (cukier,ocet).
Po napełnieniu słoików pasteryzujemy (25 min.od zagotowania)