KIEŁBASA BIAŁA Z DZIKA – Andrzeja Jsrzębskiego

KIEŁBASA BIAŁA Z DZIKA
 

Składniki:
3 kg mięsa(dzik,sarna lub dobra wieprzowina z łopatki
2 kg TŁUSTEGO boczku, ew.podgardla, pachwiny (wędzonych)
1 czubata łyżeczka peklosoli
1 czubata łyżeczka zwykłej soli
1,5-2 główki czosnku(zależnie od upodobania)
1 czubata łyżka kminku (nie mielonego !) + 1 czubata łyżka gorczycy
1/2 (pół) szklanki suchego majeranku
1 czubata łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 płaska łyżka cukru

WYKONANIE:

mięso zmielić na „grubym” sitku, dodać przyprawy + przegnieciony czosnek, wyrobić (ok.3 min) dodać 1 szklankę LODOWATEJ wody (potrzymać ją w zamrażarce, na granicy zamarznięcia), znów wyrobić (2-3 min). Pozostawić na kilka godz. aby się „przegryzło”.

UWAGA: nie wyrabiać za długo aby nie powstał „pasztet”

Nadziewać na WYPŁUKANE wcześniej jelita (są solone!), podzielić na serdelki (ok 12 cm) podzielić na porcje (na jedno użycie, końcówki zawiązać nicią lnianą )zapakować w woreczki, zamrozić.

Taka kiełbaska jest gotowa do spoż. w każdej postaci (np.pieczona na grillu, ew.w piekarniku (160st/15 min, potem 120st/10min. (nie piec za długo, bo wyschnie i stwardnieje), uprzednio lekko ponakłuwać, można też wcześniej lekko zagotować (na malutkim gazie) w PIWIE (max.15 min), zawsze po lekkim nakłuciu (np.ostrym widelcem).
REWELACJA W ŻURKU!