KIEŁBASA W SŁOIKACH – Andrzeja Jastrzębskiego

KIEŁBASA W SŁOIKACH – Andrzeja Jastrzębskiego

3 kg mięsa (np.z dzika)

1 kg boczku (surowego lub wędzonego,raczej tłustego)

1,5 główki czosnku (zmielić wraz z mięsem na drobnym sitku lub przegnieść)

2 czubate łyżeczki zmielonego pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka peklosoli

1 łyżka gorczycy

majeranek, ziarna jałowca utłuczone w moździerzu, gałka muszkat. mielona (rodzaj i ilość tych przypraw zależnie od upodobania)

2 kg mięsa zmielić na grubym sitku,1 kg + 1 kg boczku na drobnym, zmieszać z przyprawami, pozostawić na kilka godz w chłodzie, ponownie przemieszać. Nakładać do szerokich słoików (łatwiej potem wydobyć) do wysokości ok.3 cm.od góry. Włożyć do garnka,pasteryzować 2 godz.od zagotowania. Pozostawić w garnku i po 24 godz. ponownie pasteryzować j.w.

Taka kiełbaska może być przechowywana w chłodzie przez kilka m-cy. Na dnie będzie galaretka, w środku mięsko, na górze smalczyk (wszystko pyszne)