3 kg mięsa (np.z dzika)
1 kg boczku (surowego lub wędzonego,raczej tłustego)
1,5 główki czosnku (zmielić wraz z mięsem na drobnym sitku lub przegnieść)
2 czubate łyżeczki zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka peklosoli
1 łyżka gorczycy
majeranek, ziarna jałowca utłuczone w moździerzu, gałka muszkat. mielona (rodzaj i ilość tych przypraw zależnie od upodobania)
2 kg mięsa zmielić na grubym sitku,1 kg + 1 kg boczku na drobnym, zmieszać z przyprawami, pozostawić na kilka godz w chłodzie, ponownie przemieszać. Nakładać do szerokich słoików (łatwiej potem wydobyć) do wysokości ok.3 cm.od góry. Włożyć do garnka,pasteryzować 2 godz.od zagotowania. Pozostawić w garnku i po 24 godz. ponownie pasteryzować j.w.
Taka kiełbaska może być przechowywana w chłodzie przez kilka m-cy. Na dnie będzie galaretka, w środku mięsko, na górze smalczyk (wszystko pyszne)