JELEŃ SIKA.

JELEŃ SIKA.

Zasady  tu  przedstawione  odnoszą  się  do  gatunku,  który  z  punktu  widzenia gospodarki łowieckiej prowadzonej w Polsce ma znaczenie lokalne i praktycznie w chwili obecnej  odnosi  się  do  jednej  populacji  występującej  w  okolicach  Kadyn  na  terenie elbląskiego okręgu PZŁ.

W populacji tej zaleca się na bazie zgromadzonych wieloletnich doświadczeń prowadzić gospodarowanie jeleniem sika wg następujących zasad:

Struktura płci w populacji winna wynosić:

1:1 do 1:1,2 na korzyść łań

Przyrost zrealizowany

20-35 % wiosennego stanu populacji

Struktura pozyskania winna wynosić:

a)  w grupach płciowo – wiekowych

–     byki do     40 %
–     łanie do    50 %
–     cielęta do 20 %

b)  w klasach wieku byków

– I klasa wieku – (1 – 3 poroże; 2 – 4 rok życia)                                –  30- 40 %
– II klasa wieku – (4 poroże i wyżej; 5 rok życia i starsze)           – 60 – 70 %

Kryteria oceny prawidłowości odstrzału byków  jelenia  sika


Klasa wieku Poroże

Opis poroża

Ocena
rok życia
 

I klasa wieku

  

 I  poroże
2 rok życia

–    szpicaki   o   tykach   cienkich,   ostro   zakończonycho długości do 15 cm,
–    szpicaki o tępo zakończonych tykach oraz szpicaki o tykach ostro zakończonych o długości powyżej 15 cm.

O

X

   II poroże
 3 rok życia
–     szydlarze i widłaki o tykach nie przekraczających 15 cm   oraz  widłaki   o   masie   poroża   do   ….*…  dag (ustalonej w okręgu)
–    szydlarze o tępo zakończonych tykach powyżej 15 cmoraz   mocne   widłaki   o   masie   poroża    powyżej ………..dag ( ustalonej w okręgu).

O

X

   III  poroże
 4 rok życia
–     nieregularne szóstaki i poniżej tej formy oraz szóstaki o krótkich opierakach (do 3 cm) i bez opieraków oraz ósmaki mające widlice o równych długościach odnóg,
–    regularne     szóstaki     oraz     nieregularne     ósmakio prawidłowej budowie widlicy,
–    mocne ósmaki regularne i powyżej tej formy poroża.

O

X

XX

 

II klasa wieku

  IV  poroże
5 rok życia
–     słabe szóstaki i poniżej tej formy oraz ósmaki, których widlice mają odnogi równej długości lub stosunek długości grotu do odnogi wynosi mniej niż 3:1
,-     regularne,     mocne     szóstaki     oraz     prawidłowo wykształcone ósmaki o   masie poroża powyżej ….*… dag (ustalonej w okręgu),
–    regularne,      prawidłowo      wykształcone      ósmaki (medalowe) i  powyżej tej formy poroża.

O

     X

 

XX

  V  poroże i następne
6 rok życia i starsze
–     wszystkie    byki    poniżej    ósmaka    oraz    ósmaki o wyraźnych   cechach   selekcyjnych   (wygięte   tyki, widlice o równej długości odnóg, wąsko ustawione tyki, stosunek długości grotu do odnogi wynosi mniej niż3:1) oraz prawidłowo zrealizowany odstrzał łowny,
–     regularne,      prawidłowo      wykształcone      ósmaki niemedalowe o masie poroża powyżej …*…. dag (ustalonej w okręgu) i byki powyżej ósmaka oraz odstrzał byka medalowego w 6 roku życia na odstrzał łowny,-    odstrzał byka medalowego na odstrzał selekcyjny.
     O 

 

 X

XX

Ustalenia dodatkowe

1.    Za  łownego  uznaje  się  byka  w  7-ym  roku  życia  i  starszego  o  formie  co  najmniej regularnego, mocnego ósmaka o prawidłowo ukształtowanym porożu.

2.    Masa poroża określona w tabeli odnosi się do masy brutto (wieniec z czaszką, bez żuchwy).

3.    Wszelkich „odrostów” tyki, nietypowych dla poroża jelenia sika, nie traktuje się jako odnóg wieńca.

4.    Nie przyznaje się punktu niebieskiego za odstrzał prawidłowy w niższej klasie wieku niż określono w upoważnieniu.

Selekcja łań i cieląt

Pozyskanie  łań  i  cieląt  należy  prowadzić  poprzez  odstrzał  sztuk  o masie  tuszy mniejszej niż przeciętna w rejonie hodowlanym, łań starych i późno urodzonych cieląt. Jako zasadę należy przyjąć, że strzelając cielę z chmary, należy w pierwszej kolejności wybrać sztukę najsłabszą. Jeżeli istnieje konieczność odstrzału łani i jej cielaka, to jako bezwzględną

zasadę   należy   przyjąć,   że   w   pierwszej kolejności   strzelamy   cielę   a   ewentualnie potem łanię – nigdy odwrotnie.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.